Občina velike Lašče | Turizem

Dobrih 30 kilometrov od slovenskega glavnega mesta, se na zelenih gričkih razteza velikolaška pokrajina. Ta je dom kar treh velikih slovenskih literatov: Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja. Zato imenujemo Velike Lašče tudi zibelka slovenske kulture.

Primož Trubar je na podlagi protestantskih načel, da naj vsak sam bere sveto pismo, leta 1550 izdal prvo knjigo v slovenskem jeziku. S tem je pomembno prispeval k  oblikovanju narodne zavesti. Več o življenju Primoža Trubarja lahko izveste na Trubarjevi domačiji na Rašici. Ta že 30 let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika. Vabljeni k obisku spominske hiše z mlinom, žage na vodni pogon, galerije Skedenj in Trubarjeve čitalnice. Lahko pa se tudi okrepčate v krčmi domačije, kjer strežejo okusno Trubarjevo kavo. Lepo urejena okolica je čudovit prostor, kjer se poleg različnih dogodkov odvijajo tudi poročne slovesnosti.

Po obisku Trubarjeve domačije boste lahko spoznali rojstni kraj Frana Levstika v Dolnjih Retjah s še vedno ohranjenim Ilijevim kozolcem in rojstni kraj Josipa Stritarja na Podsmreki, kjer je iz njegovih časov ohranjena kašča ter si v Levstikovem domu v Velikih Laščah ogledali njuno spominsko sobo.

Velike Lašče praznujejo občinski praznik prav na dan rojstva Primoža Trubarja, 8. junija. V sklopu prireditev ob praznovanju občinskega praznika poteka tudi tradicionalen pohod po Velikolaški kulturni poti, ki povezuje rojstne kraje vseh treh velikih literarnih rojakov ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Pot je krožna in označena s posebnimi markacijami. Odločite se za obisk ostankov rimskega zapornega zidu. Navdušil vas bo tudi slap Kobilji curek. Izpostaviti velja tudi samo naravo. Že manjši vzponi nudijo veličasten razgled.

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Stritarjeva kašča

V Stritarjevi kašči je urejena zbirka kmečkega orodja, ki je odprta vse dni v letu. Na ganku je nekdaj poleti spal Josip Stritar.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Laščeizvedba: www.naveza.com

Pokličite nas

+386 1 788 10 06