Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Osrednja točka ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika.

Trubarjeva domačija že trideset let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika in prve knjige v slovenskem jeziku. Obnovljena je bila leta 1986, njen osrednji pomnik pa predstavlja hiša z mlinom, ki je tudi najstarejši objekt domačije. V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba. Njen osrednji del predstavljajo spominski valji, v katerih so razstavljeni posnetki originalov vseh Trubarjevih del. Valji simbolizirajo slovensko slovstvo, ki temelji na knjigi.

Na Trubarjevi domačiji potekajo številni izobraževalni programi, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji, pa tudi odraslim. Sledijo osnovnemu poslanstvu domačije, ki utrjuje vedenje o pomenu Primoža Trubarja, reformacije in drugih burnih dogodkov 16. stoletja. Dodatni program na Trubarjevi domačiji so knjigoveške delavnice, ki jih izvaja Zavod Parnas. Novost med programi Trubarjeve domačije je enodnevno potovanje v zgodovino knjige na Slovenskem - Poti knjige. V galeriji Skedenj so na ogled umetniške razstave, na žagi pa žagarska zbirka z miniaturami žag in žagarskega orodja.

Trubarjeva domačija, ki leži ob rečici Rašica na začetku območja Natura 2000 Mišja dolina, je naravnost idealno izhodišče za raziskovanje širše okolice, peš ali s kolesom. Pot lahko nadaljujete v smer Roba in se po geološki poti sprehodite do ostankov zapornih zidov in rimskega stolpa ter slapa Kobilji curek. Lahko se podate na sprehod po vasi mimo Trubarjevega spomenika vse do cerkvice sv. Jerneja ali pa po velikolaški kulturni poti raziskovat rojstne kraje naših pomembnih književnikov.

Nekatere vsebine iz Trubarjeve domačije so dostopne tudi na virtualni Trubarjevi domačiji.


Naslov: Rašica 69, 1315 Velike Lašče
Telefon: +386 1 788 10 06 , +386 1 781 03 60
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Splet: www.trubarjeva-domacija.si 

 

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Marijina cerkev na Veliki Slevici

Zanimiva je zaradi čudovitih baročnih oltarjev. Po legendi je viden odtis kopita turškega konja, ki je obstal pred cerkvijo.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih