Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Knjigoveške delavnice, kulinarični sprehodi in druga doživetja velikolaške dediščine.

Na Parnasovih sprehodih posamezniki oz. manjše skupine (do 10 udeležencev) doživite dediščino velikolaškega prostora precej drugače, kot če se jo lotite odkrivati sami. Odpravite se lahko peš, s kolesi ali v kombinaciji prevoza z avtomobili. Na poti vas usmerjajo ali spremljajo naši dolgoletni lokalni vodniki ali vodniki interpretatorji z licenco Interpret Europe.

V maju in juniju vas popeljemo do cvetočih mokrotnih travnikov, med divje orhideje in mesojede rastline Mišje doline, do kranjskega jegliča in ostankov rimskega zapornega zidu ob Geološki poti v Kobilji curek, ali do drugih lokacij, za katere skrbimo, ko delujemo v javnem interesu na področju kulture.

Vodene sprehode vse leto lahko pripravimo tudi kot kulinarične sprehode v sodelovanju z velikolaškimi ponudniki, ki vas postrežejo pri sebi ali v naravi. Med Festivalom božičnega kruha v decembru odrasle povabimo na kulinarične sprehode po praznično okrašenih Velikih Laščah, družine pa po zasneženih poteh Ptičkovega lova na zaklad

Zavod Parnas na Trubarjevi domačiji za skupine vseh starosti (najmanj 16 udeležencev) izvaja dodatne delavnice ročne izdelave knjige, ki dopolnjujejo osnovni program Trubar in njegov čas. Obiskovalci spremljate prikaz te pozabljene rokodelske spretnosti, animatorka v noši 16. stoletja pa vam predstavi tudi čas, materiale in orodja, ko so nastajale prve slovenske knjige.

Lahko se tudi sami preizkusite v vezavi miniaturne knjige. Pod vodstvom animatorja lahko po dogovoru sešijete in oblikujete večje bukvice in svoj obisk nadaljujete na suhorobarski kmetiji na Velikem Osolniku, kjer spremljate nastajanje lesenih kuhalnic po starem in v današnji obliki ob pomoči strojev. Posameznim in nenapovedanim obiskovalcem pa zagotavljamo knjigoveške delavnice ob odprtih dnevih po koledarju Trubarjeve domačije (Poletna muzejska noč, Noč knjige, Dnevi evropske kulturne dediščine, idr.)


Telefon: +386 41 833 456
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Splet: zavod-parnas.org

 

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Rašica

Rašica,  kraj Trubarjevega rojstva,  se ponaša z nazivom  »evropsko mesto reformacije«

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih