Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Hoja z okusom   |   Enodnevni izlet na Turjaško   |   Literarno-kulinarični potep   |   Od izvira do ponora 
 

Hoja z okusom: KAKO JE V RETJAH?

 

V nahrbtnikih »Hoja z okusom« vzamemo na pot okuse pisanih travnikov in vrtov. Sveže pripravljene dobrote s kmetije si privoščimo ob pogledih na Gornje in Dolnje Retje. Že v starih listinah je zapisan kraj Rethiach, kjer sta gospodarila Janže in Blaže Puklovec.

Kasneje Retje navdahnejo literarno domišljijo Levstika: pod kozolcem piše o neustrašnem tihotapcu soli, vaškega mlinarja si izposodi za prvo ljudsko gledališče, pri sosedu čebelarju posluša o življenju čebel.

Retenske prigode nam pomaga odkrivati vodnik interpretator, v skrivnostno moč cvetnega prahu pa nas prepriča odličen čebelar. Klanci pa … ravno ko nam poženejo kri po žilah, jih je že konec.

1

Fotografije: © Zavod Parnas

Hoja: srednja zahtevnost (športna obutev, priporočamo pohodne palice, do 13 km)

Primerno za: manjše skupine odraslih

Izhodišče: Železniška postaja Velike Lašče
PON-PET: od 9. do 14. ure (prihod vlaka iz Ljubljane: 8.49, odhod vlaka v Ljubljano: 14:03) ali
PON-PET: od 10:15 do 15:15 (prihod vlaka iz Kočevja: 10:03, odhod vlaka v Kočevje: 15:31)

Relacija: Velike Lašče – Retje – Prilesje – Sveti Rok – Velike Lašče.

Ponudba vsebuje: Vodenje s postankom pri čebelarju ter kulinarični nahrbtnik s hrano in pijačo za 3 obroke (vegi ali mesna varianta), polni: Lili Mahne, dop. dejavnost na kmetiji.

Cena: 25 - 35 € na osebo (obvezne predhodne prijave)

Več informacij in prijave:
- Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 041 833 456.
- http://zavod-parnas.org/w/hoja-z-okusom/

 

Enodnevni izlet na Turjaško

 

Ali vas zanima, kako sta videti več kot 200 let stara gostilniška klet in več kot 150 let stara črna kuhinja? Ste že jedli "krhljak" in pili "krhljevko"? Veste, kje so Bajdinški slapovi in relikvija s srcem?

Vse to in še več lahko doživite in spoznate na izletu, po katerem vas bodo popeljali člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež. Ogledali si bomo edistveno sušilnico sadja na Gradežu, v kateri še vedno sušimo sadje in je verjetno edina še delujoča vaška sušilnica sadja na Slovenskem. Naravno sušeno sadje boste lahko tudi poskusili, nato pa vas bomo popeljali še na ogled vasi Gradež.

Glede na vaše želje, se nato lahko odpravimo k cerkvi sv. Ahaca, si ogledamo Bajdinške slapove ali pa obiščemo kapelo z grobnico in zanimivo relikvijo – srcem 23-letnega grofa Hanna Auersperga - Turjaškega, ki naj bi po legendi umrl zaradi neuslišane ljubezni do kmečke deklice. Udeležite se lahko večernega druženja s pokušino lokalnih jedi, podeželske delavnice na Gradežu ali lokostrelske delavnice.

 izlet gradež sušilnica sadja velikolaška

Fotografije: © Iztok Bončina, Boštjan Podlogar

Hoja: odvisno od programa

Primerno za: izletnike, upokojence, ljubitelje dediščine

Izhodišče: Gradež pri Turjaku

Ponudba vsebuje:
- Voden ogled Gradeža z degustacijami.
- Večerno druženje s pokušino lokalnih jedi.
- Podeželska delavnica na Gradežu.
- Lokalno vodenje (Gradež-Ahac-Turjak-Gradež).
- Lokostrelska delavnica.
- Po želji za doplačilo organiziramo tudi kosilo, prenočišče in prevoz.

Cena: odvisna od programa in števila udeležencev

Več informacij in prijave:
- Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali 070 243 677
- https://www.gradez.si/sl/ponudba/35-enodnevni-izlet-na-turjasko

 

Literarno-kulinarični potep po velikolaških ulicah

 

Kako dobro poznate velikolaške kulturnike? Velike Lašče so zibelka slovenske kulture in dežela slikovitih zgodb, velikolaško podeželje pa valovit prostor, kjer se prepletajo drobne vasice s številnimi cerkvicami v svojem osrčju, z starimi umetelnimi kozolci na poljih in omamno ter skrivnostno naravo.

Skozi zgodovino je imelo izredno močno vlogo pri razvoju slovenske besede in knjige, tu so se zibali pisatelji, pesniki, ki so svoja literarna dela znali izliti na papir. Le kdo ne pozna Primoža Trubarja, očeta prve slovenske knjige? Pa pripovednika Frana Levstika in Josipa Stritarja? Spoznali bomo tudi pesnika, dramatika in esejista Jožeta Javorška, v družbi pisatelja in politika Ivana Puclja.

S programom vas popeljemo v samo jedro Velikih Lašč, kjer so doma dediščina, ljudska ustvarjalnost, kulturno-zgodovinska doživetja in kulinarični turizem. Degustirali bomo dobro hrano in pijačo; tako, ki nas ne bo le nasitila, temveč bomo ob njej tudi uživali.

 velike lašče velikolaška izlet

Fotografije: © Boštjan Podlogar, Andreja Vesel, Mina Cafe

Trajanje: do 3 ure (peš vodenje)

Primerno za: pohodniki, ljubitelji kulture in zgodovine, upokojenci, pari

Izhodišče: trg v Velikih Laščah  

Ponudba vsebuje: pijačo dobrodošlice, ogled trga Velikih Lašč z znamenitostmi, sprehod skozi park, ogled Levstikove sobe, kosilo ali malica velikolaških gostincev, vodenje in organizacija

Cena: od 30 € na osebo (cena odvisna od števila udeležencev, skupina do 10 ljudi)

Več informacij in prijave: Andreja Vesel: 00386 40 707 227, Mitja Pintarič 00386 41 472 122

 

Od izvira do ponora - odkrivanje vodnih čarov in doživetje razkošja Rašice

 

Izlet bomo pričeli nedaleč stran od vasi Rob, kjer bomo spoznali gozdni rezervat in njegove značilnosti, naravni prostor potoka najdaljšega dolenjskega slapu in potoka Kobilji curek. Voda si je tu utrla svojo pot in ustvarila lepote narave. Poslušali bomo ptice, sledili vonju kranjskega jegliča in raziskovali naravne pojave. Spoznali bomo starost in lastnosti šestih različnih kamnin na Geološki poti v Kobilji curek. Kamnine so kot knjiga, ki pripoveduje posebne zgodbe, naj se zgodba nadaljuje tudi pri vas doma!

Srečali se bomo z arheologijo in se vprašali, kdaj, kdo je bil tu v davni preteklosti. Sledili bomo potoku Rašici, ki poteka skozi kraj Rašica, ki je najbolj znan kot rojstni kraj Primoža Trubarja, očeta prve tiskane slovenske knjige in slovnice. Tu se bomo ustavili ob Trubarjevi domačiji, kjer boste lahko vtaknili v svoj žep ali nahrbtnik tudi spominek. Nadaljevali bomo do ponora pri vasi Ponikve, kjer ob senčnih bregovih Rašica, glavna vodna žila utripalka velikolaške pokrajine, pada v podzemlje. Naše doživetje bomo zaključili na prijetni terasi gostilne Adam.

izlet velikolaška rašica kobilji curek

Fotografije: © Boštjan Podlogar, Andreja Vesel

Trajanje: 4 ure (peš vodenje, avto)

Primerno za: družine z otroci, pohodniki, ljubitelji narave, šolske skupine

Relacija: Rašica - Kobilji curek - Rašica - Ponikve

Program vključuje: voden ogled gozdnega rezervata in slapu Kobilji curek, ogled ob Trubarjevi domačiji, kosilo v lokalni gostilni, vodenje in organizacija (program lahko prilagodimo po želji)

Cena: od 25 € na osebo (cena je odvisna od števila udeležencev, skupina do 10 ljudi)

Več informacij in prijave: Andreja Vesel: 00386 40 707 227, Mitja Pintarič 00386 41 472 122

 

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Marijina cerkev na Veliki Slevici

Zanimiva je zaradi čudovitih baročnih oltarjev. Po legendi je viden odtis kopita turškega konja, ki je obstal pred cerkvijo.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih