Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Program   |   Online delavnice |   Iščemo najlepšo okrasitev v občini   |   Poprtnik na družbenih omrežjih

festival bozicnega kruha

 

Program 

 

3. 12., ob 19. uri  |  Ta veseli dan kulture in izid zbornika VEZje  

Festival bomo pričeli na ta veseli dan kulture z izidom prvega literarnega zbornika velikolaških avtoric in avtorjev, ki ga pripravljata KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti. Pogovor ob izidu zbornika skupaj si lahko pogledate na spodnjem videoposnetku:

KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti Velike Lašče predstavljata prvi zbornik literarnih del velikolaških avtoric in avtorjev VEZje. Spletno prireditev je vodila urednica zbornika Ana Porenta. Predstavila je tudi slikarko Živo Agrež, ki je prispevala svoje slike za natis v zborniku ter oblikovalko knjige Gajo Grešak. Prisotne je nagovoril Matej Polzelnik, predsednik KUD Primož Trubar. Iz zbornika so svojo poezijo ali odlomke iz proze brali: Darinka Grmek Štrukelj, Majda Babič, Marjan Alojz Sever, Irena Zore, Zdenka Zabukovec, Srečo Knafelc, Bernardka Petrović Mager, Danica Cvetko, Gregor Grešak in Aleksandra Marijanović.

 

5. 12., ob 18. uri  |  Prižig lučk v Velikih Laščah

Tudi letos bodo Velike Lašče zasijale v soju tisočih luči. Letos jih bomo prižgali brez spremljajočega programa, bomo pa omogočili virtualen ogled prižiga lučk v živo preko našega FB. Najmlajše bo nagovoril tudi Miklavž, tako da se nam le pridružite na virtualnem ogledu prižiga lučk. :) 

7. – 13. 12.  |  Praznična Trubarjeva domačija 

Na virtualni Trubarjevi domačiji boste lahko z vsakodnevnimi objavami obujali ali pa na novo odkrivali spomine na pomembna praznovanja na Trubarjevi domačiji in v Velikih Laščah. Od petka, 11. 12. pa se lahko pridružite sprehodu po Temkovi žagi z Andrejem Perhajem. Praznična Trubarjeva domačija poteka v okviru pobude Naprej v preteklost Skupnosti muzejev Slovenije. 

 

Ptičkov lov za zakladom

Odkrivajte velikolaške zaklade – lepe razglede, vodna kraljestva, drevesa in se orientirajte v naravi s pomočjo mobilne aplikacije. Po obstoječih gozdnih poteh so speljane krožne poti (5, 7 ali 10 km), ki so primerne za družine in posameznike. Po prehojeni poti vsak otrok prejme vrečko z zakladom. Izhodišče: Tenis Cereja. Če bodo ukrepi NIJZ dopuščali, bomo izvedli tudi voden lov za zakladom s pogostitvijo. Več informacij: FB Tenis Cereja, FB Zavod Parnas, 041 348 498 (Stanka Hren).

 

5. 12. 2020 - 6. 1. 2021  |  Razstava poprtnikov v Levstikovem domu

V galeriji v Levstikovem domu vabljeni na ogled priložnostne razstave o nesnovni dediščini priprave poprtnika po Sloveniji in na Hrvaškem. Razstavo pripravlja Zavod Parnas skupaj z nosilci nesnovne dediščine priprave poprtnika.

rob poprtnik

 

13. 12. – 3. 1.  |  Razstava jaslic na Gradežu

V skritih kotičkih Gradeža si boste tudi letos lahko ogledali razstavo jaslic. Vodenj po razstavi Društvo za ohranjanje dediščine Gradež letos ne more izvesti, vas pa vabi, da se sami odpravite na sprehod po vasi in poiščete vseh 140 jaslic, ki se letos skrivajo po Gradežu.

razstava gradez1

 

18. 12.  |  Glasbeno-pripovedovalski večer: "Zgodbe, ki dišijo", prenos preko spleta

Večer zgodb o takšnih in drugačnih dobrotah, za prilogo pa prav tako okusna muzika - v izvedbi pripovedovalke in dveh godcev. Pripravlja Kulturno društvo Čonce. Dogodek je del projekta "Zidovi in drevesa", koncert pa si boste lahko ogledali preko spleta - povezava na dogodek je tukaj.

18. in 25. 12. ob 17. uri ter 20. in 27. 12. ob 14. uri  |  Po Goldovih sledeh

V zaledju Velikih Lašč lahko z lokalnim vodnikom zakorakate po 3,8 km dolgi pohodni poti, sledite vonju ocvrtih mišk in napitkov do Šumnika, pravljičnega kraja, kjer otroci prihajajo na svet, in do cerkve Sv. Trojice z jaslicami, potem pa naprej po poti ob gozdnem robu vse do prazničnega trga Velikih Lašč, polnega dobrot. Obvezne prijave in informacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., na št. 041 472 122 in FB Velikolaški vodniki.

 

25. 12. ob 18. uri  |  Tradicionalni božični pohod z lučkami

Na božični dan se lahko pridružite Planinskemu društvu Velike Lašče na tradicionalnem pohodu z lučkami. V kolikor zbiranja ljudi ne bodo dovoljena lahko pohod odpade, zato spremljajte njihove aktualne objave na spletni strani društva.

 

Zaradi negotove situacije v zvezi s koronavirusom lahko pride do odpovedi posameznih dogodkov in programov. Spremljajte aktualne informacije na tej spletni strani.

 

Izid filma: Kašnata potica diši na Gradežu 

DOD Gradež pripravlja film o kašanati potici – potici iz prosa, ki je tradicionalna praznična jed in predstavlja etnološko dediščino širšega območja. V letošnjem decembrskem času boste tako lahko po ogledu filma tudi vi v testo zamešali veliko ljubezni in spekli kašnato potico, ki bo v vas prebudila gurmanske užitke. Film si boste lahko ogledali na Youtube kanalu DOD Gradež, njihovi spletni strani in FB.

 

Odpovedano  |  Adventno-božična tržnica

 

Odpovedano  |  Petkovi pravljični večeri

 

Odpovedano  |  Sobotni kulinarični sprehodi po Laščah

 

 

Online delavnice

 

Online kulinarične delavnice preko Zoom-a

delavnica_poprtnik

8. 12., ob 17. uri: Kuhanje pravih domačih ajdovih in krompirjevih žgancev z Milko Debeljak, nosilko izročila.
14. 12., ob 17. uri: Kruh iz droži z Evo Žibert. Droži lahko prevzamete na Cereji in na delavnici pečete svoj drožasti kruh doma po Evinih navodilih.
15. 12., ob 16. uri: Slovenska orehova potica z rozinami z Milko Debeljak.
16. 12., ob 18. uri: Božično-novoletni napitki s Teo Leščanec.
21. 12, ob 17. uri: Pice iz droži z Evo Žibert. Droži prevzamete na Cereji in med delavnico pico spečete doma.
22. 12.. ob 17. uri: Božični kruh – poprtnik z Milko Debeljak, ki bo svoje znanje in tradicijo naših krajev delila z nami. 

Delavnice so brezplačne, obvezne so prijave za dostop in navodila na 041 348 498 (Stanka Hren) vsaj dva dni pred delavnico. Več na FB Tenis Cereja. Pokrovitelj: Naveza d.o.o. in Občina Velike Lašče.

 

Online ustvarjalne delavnice za otroke

Za letošnji december je OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče pripravila tri ustvarjalne delavnice - dve za izdelavo voščilnic in ena za izdelavo okraskov. Vabljeni k ustvarjanju. Še več namigov za ustvarjanje pa na spletni strani OŠ Primoža Trubarja.

 

 

 

 

Iščemo najlepšo okrasitev v občini

Ker boste letos verjetno več čas preživeli doma, vas povabimo, da tudi sami, v krogu svojih najbližjih okrasite svoj dom in tako pripomorete k okrasitvi svojega kraja. Da bi vas spodbudili k ustvarjalnosti, smo pripravili natečaj za najboljšo okrasitev v več kategorijah:

  • trško/vaško jedro
  • domačija/hiša z okolico
  • okenska polica/izložba
Merila na podlagi katerih bo komisija ocenjevala so:
  • kreativnost
  • celovitost ureditve
  • vpetost v lokalno okolje
  • sporočilnost

Prva nagrada v vsaki od kategorij je okusna, domača potica, saj bo Slovenija v letu 2021 gastronomska regija Evrope. S simbolično nagrado bodo nagrajena tudi 2. in 3. mesta.

Prijave pošljite na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. V prijavi navedite ime in priimek prijavitelja, kontaktno telefonsko številko, lokacijo in obrazložitev okrasitve, zraven pa seveda priložite še največ tri slike vaše okrasitve. Prijave zbiramo do 22. 12. 2020, komisija pa si bo okrasitve na terenu ogledala 23. 12. 2020.

 

 

Poprtnik na družbenih omrežjih

Ker upamo, da se bo tudi letos poprtnik pekel v čim več domovih v naši občini, vas povabimo, da vašo peko poprtnika pokažete tudi na družbenih omrežjih (FB, IG, …). V svojo objavo, v kateri lahko pokažete kako pri vas pečete poprtnik, označite #poprtnik in #festivalbozicnegakruha. Najbolj izvirne fotke bomo objavili tudi na naši FB in Instagram strani. 

 

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Trubarjeva domačija

rojstni kraj Primoža Trubarja, je bila obnovljena v letu 1986, ob 400. letnici Trubarjeve smrti.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih