Pesem.si 21   |   Trubarjev dan   |   Slavnostna akademija in koncert skupine MI2   |   Trški dan   |   Pohod po Velikolaški kulturni poti

 

občina velike lašče velikolaška občinski praznik

 

sobota, 5. junij, ob 20. uri   |   spletni dogodek

PESEM.SI 21

 

Pred Trubarjevim dnem izhaja tudi nov, 15-letni zbornik Pesem si 21.

Premiera filma, v katerem bomo slišali vse pesmi - izbranke letnih časov preteklega pesniškega leta s portala www.pesem.si, bo v soboto, 5. junija 2021, ob 20. uri.
Vabljeni k ogledu Pesniških razglednic 2, ki bo na voljo na Youtube kanalu Pesem.si

Organizator: Zavod za razvijanje ustvarjalnosti 

 

 pesem.si Občina Velike Lašče

 

 

torek, 8. junij   |   Trubarjeva domačija, Rašica

TRUBARJEV DAN 

 

18:00   |   DOM V JEZIKU

Literarni večer, na katerem s svojimi deli sodelujejo dobitniki slovenskih literarnih nagrad. Udeležite se ga lahko v živo, na Trubarjevi domačiji.

Organizator: Društvo slovenskih pisateljev

 

trubarjeva domačija občinski praznik dom v jeziku

 

20:00   |   39. LIKOVNA RAZSTAVA TRUBARJEVI KRAJI: Umetnost kot javna dobrina

Navdih za 39. likovno razstavo Trubarjevi kraji: UMETNOST KOT JAVNA DOBRINA je sedemdeseta obletnica postavitve spomenika Primožu Trubarju na Rašici. Razstava bo v galeriji Skedenj na Trubarjevi domačiji na voljo na ogled med 8. 6. in 31. 8. 2021.

»Beseda spomenik ima zelo širok pomen. Z njo razumemo danes vsako pričo bivših kultur, naj so bile ljudske ali višje kulture, govorimo pa tudi o naravnih in tehničnih spomenikih. Pod likovnim spomenikom razumemo tiste ustvaritve likovnega snovanja, ki so nastale z izrecnim namenom, da bodo budile in
ohranjale spomin na važne dogodke v življenju družbe, držav in organizacij, narodov in duhovnih gibanj, kakor tudi spomin na pomembne osebnosti.« Tako je Stele v Sintezi 1967. leta strnil svojo oznako spomenika, ki jo bolj ali manj razčlenjeno in z rahlimi variacijami najdemo v leksikonih in enciklopedijah. Geslo »spomenik« (lat. monumentum, it. monumento, nem. das Denkmal, angl. memorial, rus. pamiatnik itd.) je pomensko utemeljeno v operaciji spominjanja, kot umetnostni objekt pa ima v domeni likovne umetnosti svoj prostor na križišču arhitekture, kiparstva, oblikovanja objektov in prostorskega oblikovanja.

(Špelca Čopič, Javni spomeniki v slovenskem kiparstvu prve polovice 20. stoletja. Ljubljana: Moderna galerija, 2000, str. 17).

Organizator: KUD Primož Trubar Velike Lašče

 

 

petek, 11. junij, ob 19. uri   |   Trubarjeva domačija, Rašica

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB OBČINSKEM PRAZNIKU  

 

Tudi letos bomo na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku podelili občinska priznanja. Letošnja akademija bo posvečena 30. obletnici Slovenije. 

 

 

petek, 11. junij, ob 20. uri   |   Trubarjeva domačija, Rašica

KONCERT SKUPINE MI2  

 

Po akademiji bomo lahko prisluhnili akustičnemu koncertu skupine MI2. Skupina deluje že od leta 1995. V tem času so ustvarili uspešnice kot so Pojdi z menoj v toplice, Sladka kot med, Zbudi me za prvi maj in še mnoge druge. 

Preberete si lahko tudi kratek intervju s članom skupine Jernejem Dirnberkom - Dimekom, ki je bil objavljen tudi v občinskem glasilu Trobla.

mi2

 

 

sobota, 12. junij, od 8. do 13. ure   |   Trg v Velikih Laščah

TRŠKI DAN  

 

Na letošnjem trškem dnevu se bodo predstavili številni lokalni ponudniki, organiziran pa bo tudi zanimiv spremljajoči program.

Na sojnicah se bodo predstavili DOD Gradež, kmetija Jakopič, kmetija Korenček, Tjaša Lah, DPŽ Velike Lašče, ČD Velike Lašče, VDC Ribnica, Trubarjeva domačija, Tadeja Nemček, Društvo Šola zdravja, Društvo Joga v vsakdanjem življenju, David Kastelec in Rdeči križ Ljubljana. 

Program:

8:00 - 13:00: stojnice, razstava malih pasemskih živali

9:00: predstavitev vadbe 1000 gibov (Društvo Šola zdravja)

9:30: Velikolaška vokalna skupina

10:00: otroška predstava Čebelici Tinka in Tonka (Zavod Enostavno prijatelji)

11:00: nastop učencev Glasbene šole Ribnica

11:30: predstavitev joge (Joga v vsakdanjem življenju)

12:30: Val Mihelič iz KUD Marij Kogoj s harmoniko

 

trski dan občina velike lašče

 

 

nedelja, 13. junij   |   start: trg v Velikih Laščah

28. POHOD PO VELIKOLAŠKI KULTURNI POTI 

 

Planinsko društvo Velike Lašče vabi na tradicionalni 28. POHOD PO VELIKOLAŠKI KULTURNI POTI. Na pohod se odpravite individualno ali v skupini do toliko ljudi, kolikor bodo dopuščali aktualni ukrepi NIJZ. Žigi bodo na voljo na standardnih lokacijah, celotna pot bo ustrezno označena in opremljena z informativnimi tablami ter QR kodami. Na startu v Velikih Laščah bo možno dobiti informacije o poti. 

Zaključne prireditve s pogostitvijo na Rašici letos žal ne bo, prav tako ne bo organiziranega prevoza iz Rašice do Velikih Lašč. V Velike Lašče se lahko vrnete peš po označeni poti.  

Več podrobnosti bo znanih nekaj dni pred pohodom.
http://pd.velike-lasce.si/
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
https://www.facebook.com/pd.velikelasce/
https://www.instagram.com/pdvelikelasce/
031 472 988 (Jure)

pohod

 

Vsi dogodki bodo potekali v skladu z aktualnimi NIJZ pogoji v zvezi s preprečevanjem širjenje Covid-19. 

 

Pin It