Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Trubarjeva domačija že več kot 30 let predstavlja osrednje mesto ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika, in prve knjige v slovenskem jeziku. Sestavljajo jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka, gospodarsko poslopje in kozolec.

Turizem Velike Lašče | Trubarjeva domačijaTrubarjeva domačija | © Boštjan Podlogar

Obnovljena je bila leta 1986 in njen osrednji pomnik predstavlja hiša z mlinom, ki je tudi najstarejši objekt domačije. V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba. Njen osrednji del predstavljajo spominski valji, v katerih so razstavljeni posnetki originalov vseh Trubarjevih del. Valji simbolizirajo slovenstvo, ki temelji na jeziku in knjigi.

Turizem Velike Lašče | Spominska soba na Trubarjevi domačiji
Spominska soba | © Peter Centa

Na Trubarjevi domačiji potekajo številni izobraževalni programi, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji ter odraslim. Sledijo osnovnemu poslanstvu domačije, ki utrjuje vedenje o pomenu Primoža Trubarja, reformacije in drugih burnih dogodkov 16. stoletja. V galeriji Skedenj so na ogled umetniške razstave, na žagi pa žagarska zbirka z miniaturami žag in žagarskega orodja. Nekatere vsebine iz Trubarjeve domačije so dostopne na virtualni Trubarjevi domačiji. Na domačiji potekajo tudi butični poročni obredi.

Obiskovalci Trubarjeve domačije se lahko udeležite vodenega ogleda, na katerem vam bo vodnik predstavil Trubarjevo življenje in čas vzpostavitve temeljev sodobne slovenske zavesti in države. Po vodenju si lahko sami ogledate še aktualno razstavo v galeriji Skedenj, obiščete Trubarjevo krčmo in se sprehodite po idilični okolici Trubarjeve domačije. V njej se odraža tudi sodelovanje Trubarjeve domačije in lokalnih umetnikov – njihove skulpture lahko spoznate skozi Kiparsko sožitje Trubarjeve domačije.

Trubarjeva domačija | Primož TrubarAleksander Arhar: Primož Trubar | © Boštjan Podlogar

Trubarjeva domačija, ki leži ob rečici Rašica na začetku območja Natura 2000 Mišja dolina, je naravnost idealno izhodišče za raziskovanje širše okolice, peš ali s kolesom. Pot lahko nadaljujete v smer Roba in se po geološki poti sprehodite do ostankov zapornih zidov in rimskega stolpa ter slapa Kobilji curek. Lahko se podate na sprehod po vasi mimo Trubarjevega spomenika vse do cerkvice sv. Jerneja ali pa po velikolaški kulturni poti raziskovat rojstne kraje naših pomembnih književnikov

 
 
 
Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Turjaški grad

Turjaški grad je bil nekdaj v lasti Auerspergov, katerih vrhunec moči je sovpadal z obdobjem turških vpadov in reformacije.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih