Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

V Velikih Laščah je v knjižnici Levstikovega doma na ogled spominska soba Frana Levstika in Josipa Stritarja. Zanimiva je predvsem zaradi številnih originalnih predmetov in dokumentov, ki so pripadali obema književnikoma.

Turizem Velike Lašče | Spominska soba Levstika in Stritarja
Spominska soba Levstika in Stritarja | © Boštjan Podlogar

Stritarjeva spominska zbirka je zanimiva predvsem zaradi številnih predmetov in dokumentov, ki so jih poklonili Stritarjevi vnuki: Stritarjev doprsni kip kiparja Alojza Gangla, originalna Stritarjeva pisma, njegove profesorske preparacije, pečatnik in originalne stenske slikarije iz njegove hiše na Dunaju. Med redkimi Levstikovimi predmeti je razstavljena kanglica, s katero je hodil pri Ilijevih po vodo, njegov umivalnik in posodica za toaletne potrebščine.

Turizem Velike Lašče | Spominska soba Stritarja in Levstika
Spominska soba Levstika in Stritarja | © Boštjan Podlogar

Voden ogled po spominski sobi, ki je prilagojen različnim starostnim skupinam, vključuje pregled glavnih dogodkov iz življenja in dela obeh književnikov.

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Marijina cerkev na Veliki Slevici

Zanimiva je zaradi čudovitih baročnih oltarjev. Po legendi je viden odtis kopita turškega konja, ki je obstal pred cerkvijo.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih