Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Claustra Alpium Iuliarum je poznorimski zaporni sistem, sestavljen iz več odsekov kamnitih zidov, stolpov, trdnjav in utrdb. V Velikolaški deželi so ostanki rimskega zapornega zidu vidni v okolici Roba – pri Selu in pri Gradišču.

Turizem Velike Lašče | Claustra Alpium Iuliarum
Ostanki rimskega zapornega zidu na Gradišču pri Robu | © Boštjan Podlogar

Claustra Alpium Iuliarum je verjetno največji arhitekturni podvig iz rimske dobe na ozemlju današnje Slovenije in s tem stopa ob bok največjim antičnim spomenikom v Evropi (na primer limesu ob Donavi in Hadrijanovem zidu v Angliji). Sledimo mu lahko od Reke na Hrvaškem (antična Tarsatica) preko zahodne Slovenije do Julijskih Alp. Njegov namen je bil nadzor glavnih prehodov v antično Italijo. Skupaj s presledki je sistem dolg približno 130 kilometrov. Danes poznamo več kot 30 kilometrov arheoloških ostankov zapornih zidov z več kot 100 stolpi.

V Velikolaški deželi so ostanki rimskega zapornega zidu vidni na dveh lokacijah. Zapora v Selu pri Robu, ki je ohranjena v dolžini 396 m, je nadzirala prehod čez sleme med Dednikom na severovzhodu in Tolstim vrhom na severu. Zapora na Gradišču pri Robu je postavljena na skrajni severovzhodni rob Bloške planote. Približno 1300 m dolg poznorimski zid je potekal od skalnatega pobočja Dednika proti vzhodu v dolino potoka Kobilji curek. Prav tu si ostanke zapornega zidu tudi najlažje ogledate, saj mimo vodita Geološka pot v Kobilji curek in Pešpot ob rimskih zapornih zidovih. Ob poti stoji arheostereoskop (prvi v Sloveniji), ki vam pričara pogled na podobo zapornega zidu v Kobiljem curku v poznorimskem obdobju.

Turizem Velike Lašče | Claustra Alpium Iuliarum
Arheostereoskop | © Zavod Parnas

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Trubarjeva domačija

rojstni kraj Primoža Trubarja, je bila obnovljena v letu 1986, ob 400. letnici Trubarjeve smrti.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih