Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Iz časa Levstikovega življenja v današnjih Retjah stoji Ilijev kozolec, ki je bil nekdaj sestavljen brez enega samega žeblja. Danes je krit s slamo in zavarovan kot kulturni spomenik. Pod tem, več kot 200 let starim toplarjem je nastala znamenita pripoved o Martinu Krpanu.

Turizem Velike Lašče | Ilijev kozolec
Ilijev kozolec | © Boštjan Podlogar

Stoje na holmu hiše tri, pod holmom potok čist šumi, orehov, jablan, hrušk, sliv ob kočah je do samih njiv. Razgled je s holma lep tako, da vabi srce in oko. Tako je (v skrajšani obliki) Fran Levstik opisal svojo rojstno vas Dolnje Retje v pesmi: Naša vas.

Danes je vas močno spremenjena, urejena ob magistralni cesti Ljubljana-Kočevje. Izjemno dopadljivo in izvirno je ohranjen Ilijev kozolec, ki je star vsaj 200 let. Zanimivi kozolec je zgrajen iz tesanega lesa brez enega samega železnega žeblja in krit s slamo. Ob tej leseni harfi je v Levstiku zapela govorica naših prednikov, ko je pripenjal sedlo Krpanovi kobilici, se s Krpanom izgovarjal pred cesarjem in se tako korajžno sukal med dunajsko gospodo. Zgodba o Martinu Krpanu je bila prvič objavljena leta 1858 v Slovenskem glasniku.
Turizem Velike Lašče | Prva objava Martina Krpana
Prva objava zgodbe o Martinu Krpanu leta 1858

Sicer pa je Levstiku zgodbo o Martinu Krpanu zaupal Močilar, ko sta neko nedeljsko popoldne sedela pod lipo. Gre za bližnjo Retensko lipo, ki je zavarovana tudi kot naravna vrednota. Na mestu nekdanje Levstikove rojstne hiše je obeležje s spominsko ploščo in Levstikov doprsni kip, delo kiparja Jakova Brdarja.
Ogled Ilijevega kozolca je možen po predhodnem dogovoru z lastnico kozolca Anico Podržaj.

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Stritarjeva kašča

V Stritarjevi kašči je urejena zbirka kmečkega orodja, ki je odprta vse dni v letu. Na ganku je nekdaj poleti spal Josip Stritar.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih