Občina velike Lašče | Turizem

Koordinate: 45°49′33.41″N 14°39′7.69″E
Google lokacija: RMG2+9V Dolnje Retje
Naslov: Dolnje Retje
Telefon: no data
E-pošta: no data
Splet: no data

Stoje na holmu hiše tri, pod holmom potok čist šumi, orehov, jablan, hrušk, sliv ob kočah je do samih njiv. Razgled je s holma lep tako, da vabi srce in oko¦ tako je ( v skrajšani obliki ) Fran Levstik opisal svojo rojstno vas Dolnje Retje v pesmi: Naša vas.

Danes je vas močno spremenjena, urejena ob magistralni cesti Ljubljana-Kočevje. Izjemno dopadljivo in izvirno je ohranjen Ilijev kozolec, ki je star vsaj 200 let. Zanimivi kozolec je zgrajen iz tesanega lesa, brez enega samega železnega žeblja in krit s slamo. Kozolec, ki je na ogled vsem obiskovalcem, je v lasti vaščana Ivana Prijatelja. Ob tej leseni harfi je v Levstiku zapela govorica naših prednikov, ko je pripenjal sedlo Krpanovi kobilici, se s Krpanom izgovarjal pred cesarjem in se tako korajžno sukal med dunajsko gospodo.
 

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Turjaški grad

Turjaški grad je bil nekdaj v lasti Auerspergov, katerih vrhunec moči je sovpadal z obdobjem turških vpadov in reformacije.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Laščeizvedba: www.naveza.com

Pokličite nas

+386 1 788 10 06