Občina velike Lašče | Turizem

Grad Turjak se nahaja v naselju Turjak, južno od Ljubljane. Grad ima burno zgodovino, svoje ime pa je dobil po turu, ki ga imajo turjaški grofje v svojem grbu. Pred gradom se bohoti tudi lipa, ki je uvrščena med naravne vrednote državnega pomena. 

 

Turjak je naselje vrh dolgega turjaškega klanca, znan po istoimenskem gradu. Ime je dobil po svojih gospodarjih Auerspergih, grofih Turjaških. Prvič so omenjeni leta 1162. Nekateri so postali slavni: Andrej Turjaški (1557-1593) je vodil vojsko, ki je leta 1593 premagala Turke pri Sisku. Na Turjaku v spomin na to bitko prirejajo vsakoletne viteške igre. Herbert Turjaški (1528-1575) je bil deželni glavar Kranjske, v bitki pri Budačkem so ga Turki obglavili. Zmago so slavili z velikimi sprevodi v Carigradu leta 1575. Nagačeni glavi Herberta Turjaškega in Friderika Višnjegorskega so Turjačani odkupili za visoke denarje. Glavi so potem kot relikviji hranili na gradu Turjak do leta 1943, ko so se gradu pisali črni dnevi. Grad je bil močno poškodovan, na kar spominjata dve spominski plošči - ena na zunanjem zidu ob vhodu, druga v notranjosti. Grad so začeli prenavljati v šestdesetih letih 20. stoletja, v letu 1988 pa je bil razglašen za kulturno in zgodovinsko dediščino ter naravno znamenitost.

Grad Turjak je prvič omenjen leta 1220, a naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju, morda še prej. Leta 1318 sta omenjena dva gradova, spodnji in zgornji. Ruševine drugega so še vidne. Grad je dobil sedanjo podobo po potresu leta 1511. O tem, kdo ga je dal postaviti, govori napis na kamniti plošči z grbom Turjačanov na severovzhodnem volovskem stolpu, t. i. bastiji. Gre za najobsežnejšo okroglo bastijo na Slovenskem. Druga posebnost gradu je renesančni obrambni hodnik v obliki trikotnika. Renesančni obrambni sistem gradu je eden prvih te vrste v Sloveniji in eden najzgodnejših na ozemlju srednje Evrope. Zato je turjaški grad pomemben člen v razvoju grajske arhitekture v srednji Evropi.

Romanskega izvora sta v gradu visoka hiša ali palacij in Dalmatinova kapela. Turjačani so bili veliki podporniki protestantizma, dokler niso opustili protestanstke vere. Slovenski protestantski pisec Jurij Dalmatin (1547-1589) se je skrival v turjaškem gradu in tam prevajal Sveto pismo; po njem so poimenovali kapelo. V njej so deloma ohranjene gotske freske. Barvne akvarelne prerise celotne freske iz leta 1888 hranijo v Narodnem muzeju v Ljubljani. V gradu je tudi katoliška kapela. Od leta 1789 je bila tu farna cerkev in župnija. Leta 1990 so cerkev ponovno posvetili.

Grad ni imel parka, je pa njegova okolica prepredena s sprehajalnimi potmi. Pod gradom so ruševine nekdanjih rastlinjakov. Od rastlinjakov vodi pot do "molikov" - domov za ostarele. Turjačani so skrbeli za ostarele delavce in jih nastanili v posebnem poslopju, kjer so imeli tudi paradne konje - za potrebe gradu in kočije. Severno od gradu so imeli turnirski prostor, kjer so potekale viteške igre, ki jih še vedno prirejajo enkrat letno. V gozdu blizu vasi Turjak je pokopališče z obzidjem in kapelo. V grobnici, ki ima obliko templja, so pokopani turjaški grofje. Tu je shranjeno srce grofa Hanna Auersperga-Turjaškega. Padel je v mestu Gaeta v Italiji leta 1861, star 23 let.

ZANIMIVOST: Znana je razlaga, kako je zašel tur v grb turjaških grofov. V turjaških gozdovih je živelo divje govedo, imenovano tur. Pri gradnji gradu so turi nagajali zidarjem, zato jih je dal grof pobiti. Le enega niso mogli ujeti in šele po sedmih dneh so ga pripeljali na grad. Star zidar je ob tem prerokoval, da bo turjaški rod močan kot tur, ki se je toliko časa upiral. Ponosni grof je dal tura upodobiti na stolpu in v družinskem grbu.

Turjaški grad je za pesnitev o Turjaški Rozamundi, lepem in razvajenem dekletu, navdihnil tudi našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Pesnitev se začne z besedami: "Hrast stoji v turjaškem dvóri ...", a v resnici pred gradom stoji mogočna lipa z obsegom skoraj 8 metrov. Turjaška lipa zaradi svoje izjemnosti sodi med drevesne naravne vrednote državnega pomena.

mala 1 Grad Turjak Jerca Zagorc

 

Danes si je v novo opremljenih grajskih prostorih mogoče ogledati interaktivno razstavo o srednjem veku, ki obsega razvoj srednjeveškega orožja in oklepov, rekonstrukcijo bitke pri Budačkem, razstavo lova v srednjem veku, rekonstrukcijo grajske tiskarne, grajsko ječo in mučilnico, Dalmatinovo kapelo (na gradu sta imela zatočišče glavna slovenska protestantska voditelja Primož Trubar in Jurij Dalmatin; v tem času sta delala na prvem prevodu Svetega pisma v slovenščino) ter druge vsebine. V ponudbi sta tudi streljanje s samostrelom na srednjeveškem poligonu in met sekire. Na gradu sicer prirejajo tudi poroke, srednjeveške zabave in timbildinge.

Naslov: Turjak 32, 1311 Turjak
Telefon: +386 41 621 098
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Splet: www.gradturjak.si

 
Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Marijina cerkev na Veliki Slevici

Zanimiva je zaradi čudovitih baročnih oltarjev. Po legendi je viden odtis kopita turškega konja, ki je obstal pred cerkvijo.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih