Trubarjeva domačija že trideset let predstavlja osrednjo točko ohranjanja spomina na Primoža Trubarja, očeta slovenskega jezika in prve knjige v slovenskem jeziku. Sestavljajo jo spominska hiša z mlinom, žaga venecijanka, gospodarsko poslopje in kozolec.

Obnovljena je bila leta 1986, njen osrednji pomnik pa predstavlja hiša z mlinom, ki je tudi najstarejši objekt domačije. V hiši je iz prejšnjih bivalnih prostorov nastala spominska soba. Njen osrednji del predstavljajo spominski valji, v katerih so razstavljeni posnetki originalov vseh Trubarjevih del. Valji simbolizirajo slovensko slovstvo, ki temelji na knjigi.

Na Trubarjevi domačiji potekajo številni izobraževalni programi, ki so namenjeni najmlajšim, osnovnošolski in srednješolski populaciji, pa tudi odraslim. Sledijo osnovnemu poslanstvu domačije, ki utrjuje vedenje o pomenu Primoža Trubarja, reformacije in drugih burnih dogodkov 16. stoletja. V galeriji Skedenj so na ogled umetniške razstave, na žagi pa žagarska zbirka z miniaturami žag in žagarskega orodja.

Trubarjeva domačija, ki leži ob rečici Rašica na začetku območja Natura 2000 Mišja dolina, je naravnost idealno izhodišče za raziskovanje širše okolice, peš ali s kolesom. Pot lahko nadaljujete v smer Roba in se po geološki poti sprehodite do ostankov zapornih zidov in rimskega stolpa ter slapa Kobilji curek. Lahko se podate na sprehod po vasi mimo Trubarjevega spomenika vse do cerkvice sv. Jerneja ali pa po velikolaški kulturni poti raziskovat rojstne kraje naših pomembnih književnikov.

Nekatere vsebine iz Trubarjeve domačije so dostopne tudi na virtualni Trubarjevi domačiji.

Naslov: Rašica 69, 1315 Velike Lašče
Telefon: +386 1 788 10 06, +386 1 781 03 60
E-pošta:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Splet: www.trubarjeva-domacija.si
 
 
 
 
Pin It