Občina velike Lašče | Velikolaška dežela slikovitih zgodb

Sušilnica sadja na Gradežu je z zidano sušilno pečjo na drva edinstven primer ohranjene tehnološke in kulturne dediščine. Deluje na tradicionalen način, tako kot pred več kot 80 leti. V Sloveniji je menda edina še delujoča vaška sušilnica sadja.

Zgrajena je bila leta 1938, potem ko je turjaško sadjarsko in vrtnarsko društvo poskrbelo za zasaditev sadovnjakov. Kasneje je sušenje zamrlo, leta 2003 pa so jo krajani z občinsko finančno pomočjo obnovili. Leta 2018 je sušilnica dobila tudi novo streho.

Za sušilnico sadja skrbi Društvo za ohranjanje dediščine Gradež. Sadje sušijo na tradicionalen način. Zdrava jabolka, hruške in kakije narežejo, sliv in nekatere hruške se sušijo cele. Naložijo jih na 12 lesenih les. Vsaka vrsta sadja zahteva svojo temperaturo in se suši različno dolgo. Vsakih 12 ur morajo sadje prebrati in lese prestaviti. Kurišče je velbano, vanj je potrebno vsake štiri ure naložiti pet metrskih polen, da je temperatura v sušilnem prostoru ves čas enaka. Stalni dovod svežega zraka in odvajanje sopare preprečujeta, da bi se sadje skuhalo ali da bi sadni sladkor zaradi previsoke temperature karameliziral.

Prednosti tako sušenega sadja so, da je tako sadje popolnoma zdravo, brez konzervansov in drugih dodatkov, zato je tudi temnejše barve. Odvzeta vlaga preprečuje razvoj mikroorganizmov, suho sadje pa je uporabno do treh let. Skuhano suho sadje spet dobi okus svežega. Če želite tudi sami posušiti suho sadje v sušilnici sadja, pokličite DOD Gradež. Možen je tudi ogled sušilnice, poleg tega pa vam DOD Gradež lahko pove še marsikaj zanimivega o svoji vasi in širši okolici. 

Naslov: Gradež 27, 1311 Turjak
Telefon: +386 70 243 677, +386 31 455 574
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Splet: www.gradez.si

Pin It

Ponudniki turističnih storitev

Ali ste vedeli?

Levstikov dom

Levstikov dom je osrednja stavba na velikolaškem trgu. V njem delujeta med drugim knjižnica in kino, možen pa je tudi ogled Levstikove in Stritarjeve spominske sobe.

Kontaktni obrazec

Pišite nam

Prosimo, zaupajte nam pravi e-naslov, da vam bomo lahko odgovorili.

Občina Velike Lašče

Več o nas

"Ni potrebno, da je to vaš rodni kraj; dovolj je, da ste le nekaj let vdihavali ta zrak. Lašč ne pozabite nikoli! Pravi Laščan pa naj gre kamorkoli, čisto vseeno je: Amerika, Sibirija, Dunaj ali Beograd. Vsa tista čudežna okolica gre z njim."

(Ivan Pucelj)

 
Levstikov trg 1, 1315 Velike Lašče

Pokličite nas

+386 1 788 10 06

Sledite nam na socialnih omrežjih